Michał Jancik

Michał Jancik

Wino stanowi moją pasję. Zaraz po podjęciu pierwszej pracy zawodowej w Hotelu Elektor w Krakowie, w roku 1994 postanowiłem lepiej poznać świat wina… i do tej pory cały czas się go uczę. Z czasem człowiek nabiera respektu do pewnych rzeczy. Przyznaję, że zadanie jakie sobie postawiłem jest bardzo trudne, o ile w ogóle możliwe do zrealizowania. Ale kto powiedział, że życie ma być proste… Przez kilka lat pracowałem w krakowskiej restauracji Wentzl jako kelner i sommelier cały czas pogłębiając doświadczenia na temat win i alkoholi. Miałem przyjemność komponować kartę win oraz obsługiwać gości w restauracji Piwnica Świdnicka we Wrocławiu. Współpracowałem z siecią hoteli Likus Hotels w charakterze sommeliera – handlowca. W moich działaniach starałem się łączyć zainteresowania z pracą. Oprócz fascynującej mnie złożoności tematów winnych, po prostu lubię wino.

…Lubię, kiedy butelka leży spokojnie na półce i czeka, aby ktoś delikatnie podniósł ją do góry. Lubię tę chwilę, gdy ostry nóż przecina cieniutką folię na butelce odsłaniając skrywany przed światem środek korka. To brutalny, ale konieczny początek znajomości. Lubię następnie wytrzeć szyjkę butelki serwetką, tak na otarcie łez… Wkręcając korkociąg czasami słyszę ciche skrzypienie, jakby korek witając się ze mną mówił: jak dobrze, że jesteś… Bardzo lubię powąchać korek, zanim jeszcze do kieliszka zostanie nalane wino, daje to przedsmak wrażeń, które za chwilę nastąpią.  Gdy wino wlewane jest do kieliszka rozpoczynam z nim rozmowę. W pierwszym momencie patrzymy na siebie. Zwracam uwagę na barwę, jej głębię i odcienie… wino zaczyna opowiadać swoją historię. Smakstanowić może podstawę zachwytu, jak również może być powodem do rozczarowania. To sprawia, że każda otwarta butelka to osobna historia. Wino żyje, wino się zmienia i jedno jest pewne - w każdej butelce jest inne, chociaż etykieta może wyglądać podobnie.

W pracy zawodowej realizuję swoje pasje. Uważam, że życie otwiera nieograniczone możliwości dla tych, którzy wiedzą w którym chcą podążać kierunku. Cieszy mnie możliwość dzielenia się wiedzą z innymi. Organizacja szkoleń, imprez i degustacji pozwala mi sprawdzać i doskonalić  umiejętności zawodowe, a ciągły kontakt z winami daje nieustanną satysfakcję. Od roku 2005 do 2012 prowadziłem działalność szkoleniową pod szyldem Galicyjska Szkoła Smaku. W mojej ofercie znajdowały się szkolenia dla kelnerów, barmanów, sommelierów oraz managerów gastronomii. Zrealizowałem wiele projektów szkoleniowych dla instytucji państwowych i osób prywatnych. W moich szkoleniach uczestniczyło kilkaset osób rocznie. Z sukcesem prowadziłem warsztaty szkoleniowe oraz eventy dla firm, m.in.: Polska Grupa Dealerów, ING Bank Śląski, Era, Haxel Adventure, Austrian Weinmarketing, Viventum. Prowadziłem również profesjonalne szkolenia dla firm gastronomicznych m.in.: warszawskiej restauracji San Lorenzo, sopockiego hotelu Rezydent czy krakowskich restauracji Le Scandale, Scandale Royal, Da Pietro. Obecnie kontynuuję przygodę z nauczaniem prowadząc wykłady z sensoryki na Uniwersytetecie Jagiellońskim w Krakowie, kierunek enologia.  

Cały czas staram się aktywnie zdobywać wiedzę. Uczęszczałem na wykłady Akademii Questus Roberta Kozielskiego uzyskując Dyplom z Turyzmu według programu The Chartered Insitute of Marketing. Aktualnie zdobywam wiedzę w Akademii Wina Rust w Austrii, gdzie odbywam szkolenia na poziomie Diploma według standardu WSET.

Moja winna przeszłość nie była wyłącznie związana ze szkoleniami. W przeszłości zajmowałem się również prowadzeniem działalności handlowej, sprzedając wina z własnego importu. Doświadczenia, które zdobyłem pracując na stanowisku prezesa zarządu firmy Galicyjskie Piwnice Win wzbogaciły moje zasoby wiedzy praktycznej, które na pewno będę mógł wykorzystać w przyszłości.

Od roku 2009 współpracuję z firmą Lidl Polska opracowując opisy degustacyjne do materiałów reklamowych. Staram się, w sposób przystępny przybliżyć szerokiemu gronu klientów wino jako produkt złożony i fascynujący zarazem. Podpowiadam jakie aromaty można odnaleźć w winach oraz z jakimi potrawami stworzą ciekawe połączenia.

Dzięki możliwości współpracy z panem Robertem Sową, przy otwarciu jego autorskiej restauracji w Warszawie, miałem możliwość dalej rozwijać i realizować swoją pasję. Moją ambicją było stworzenie indywidualnej selekcji win oraz wykreowanie mody na produkty autentyczne, pochodzące od niezależnych producentów.

 Obecnie zapraszam moich gości do winiarni w Krakowie, na ul. Bocheńskiej 5.

Lista osiągnięć:

1996 II miejsce w zawodach Mistrzostwa Polski Sommelierów, Kraków

1996 półfinalista w zawodach Sommeliers European Championships, Reims, Francja

1997I miejsce w zawodach Young Sommeliers "Sopexa", Warszawa, Polska 

1998 półfinalista w zawodach Sommeliers World Championships, Wiedeń, Austria

2000 I miejsce w zawodachMistrzostwa Polski Sommelierów, Kraków

2000 półfinalista zawodach Sommeliers European Championships, Reims, Francja