Paweł Kras

Paweł Kras

Paweł Kras – szef kuchni winiarni Bottiglieria 1881. Doświadczenie kulinarne zdobywał pracując w kraju i zagranicą. Obecnie kreuje menu oraz osobiście przyrządza potrawy dla gości, wykorzystując śmiałe połączenia smaków i struktur najlepszych, dostępnych na rynku surowców.

„Odkryłem w sobie pasję do gotowania stosunkowo wcześnie, już w wieku 5 lat chciałem zostać kucharzem. Pierwszą samodzielnie ugotowaną potrawą były zebrane przeze mnie w polu ziemniaki, które zjadłem z kwaśnym mlekiem i roztopionym masłem. Masło zrobiła moja babcia, pachniało świeżą śmietaną, było idealnie kremowe… wiele lat później wracam wspomnieniami do moich pierwszych kroków w kuchni, dzięki którym nadal mam upodobanie do produktów regionalnych. W marzeniach nie spodziewałem się osiągnąć tak wiele… choć wiem, że to dopiero początek. Moja droga prowadziła przez wiele ciekawych miejsc. Szczególnie dobrze wspominam pracę w restauracji „Ancora” w Krakowie oraz  „La Scala” w Châteauroux, Francja. Dzięki pomocy znakomitych szefów kuchni poznałem nowoczesne metody obróbki produktów spożywczych. Dostępne obecnie technologie pozwalają na nieograniczone możliwości kreacji dań i przekraczanie znanych standardów. Największym moim sukcesem jest uznanie gości, próbujących potrawę stworzoną przeze mnie po raz pierwszy. Każde danie stanowi osobną historię, której poznanie może być niezwykle przyjemne. Wiele potraw jest niepowtarzalnych, ich istnienie zależy od dostępności sezonowej produktów oraz niepowtarzalnego zestawienia dodatków i przypraw. Możliwość kombinacji smaków jest nieskończona… poszukiwanie nowych połączeń smakowych motywuje mnie do ciągłych eksperymentów i doświadczeń w kuchni. Moją ostatnią fascynacją jest poławiana w Morzu Arktycznym troć wędrowna, którą do naszej winiarni udaje się dostarczyć kilkanaście godzin po połowie - świeżość i oryginalność produktu stanowi klucz do sukcesu mojej kuchni. Obok surowców pozyskiwanych za granicą, produkty regionalne traktowane są przeze mnie z dużą powagą. Konsekwentnie korzystam z uprawianych lokalnie owoców i warzyw, nabiału oraz mięsa zwierząt z certyfikowanych hodowli. W mojej pracy wzoruję się na rozwiązaniach stosowanych przez znane autorytety, moimi idolami są Joel Robuchon, Alexandre Gauthier, Magnus Nilsson i Michel Gras. Wysoko stawiam przed sobą poprzeczkę”

Paweł Kras kontynuuje sztukę, którą w wielkim stylu rozpoczął Przemysław Klima. Potrawy w winiarni Bottiglieria 1881 zmieniają się sezonowo. O asortymencie dań decyduje dostępność świeżych produktów. Współpraca z sommelierem Michałem Jancikiem zapewnia odpowiednie dopasowanie smaków potraw do oferowanych win. Wina i potrawy stanowią osobne historie, ale odpowiednio zestawione mogą sprawić, iż doznania smakowe osiągną nieznany do tej pory poziom.