Przemysław Klima

Przemysław Klima

Od dzieciństwa interesuje się kulinariami, które — jak sam twierdzi — wyssał z mlekiem matki. To ona zaszczepiła w nim ciekawość kuchni i od podstaw nauczyła techniki gotowania, za co jest jej niezmiernie wdzięczny. Naturalną koleją rzeczy było w jego przypadku kontynuowanie nauki w Technikum Gastronomicznym w Krakowie w klasie o profilu „Nauki o żywności”, gdzie uzyskał specjalizację kucharza–dietetyka.

Doświadczenie zawodowe zdobywał w największych krakowskich restauracjach, by następnie przenieść się do Warszawy, gdzie pod okiem Roberta Trzópka doskonalił swoje kulinarne umiejętności w restauracji Tamka 43. Rok później rozpoczął współpracę z Robertem Sową w jego autorskiej restauracji "Sowa & Przyjaciele”. Obecnie nadzoruje zespół kucharzy w winiarni "Bottigliera 1881" oraz przygotowuje projekt restauracji "Senses" w Warszawie, którym kieruje wybitny szef kuchni Andrea Camastra.

Szlify w gastronomii zdobywał także w międzynarodowych konkursach i na stażach, między innymi w restauracji "Noma" (dwie gwiazdki Michelin), która trzykrotnie została uznana za najlepszą restaurację w świecie przez magazyn „Restaurant”. Uczył się również w kopenhaskiej restauracji "Geranium", której szef kuchni, Rasmus Kofoed, trzykrotnie zdobył nagrodę Bocouse d'Or. Do Polski wrócił ze świeżym spojrzeniem na kuchnię, poszerzonym o doświadczenie, które zdobył pracując w najlepszych i najbardziej odkrywczych kuchniach świata.

Swoją pasję do gotowania łączy z zamiłowaniem do myślistwa. Tym hobby zaraził go tata. Uważa, że w każdej profesji najważniejsze jest wkładanie całego serca we wszystko, co się robi. Tylko wtedy stworzyć można coś wyjątkowego i zachwycającego.